lauantai 29. marraskuuta 2014

Spagettia ja jauhelihakastiketta

"Pure ja niele, pure ja niele", toistelen tytölle joka vieressäni jauhaa suussaan jauhelihakastiketta. "Mä lupaan että sulle tulee parempi mieli tämän jälkeen. Me tehdään nyt vain niitä asioita mitä sä jo osaat. Ihan varmasti." Istun tytön vieressä haarukka kädessäni valmiina syöttämään tytölle seuraavan haarukallisen. Ei ole kyse siitä että meillä olisi pahaa ruokaa tänään, eikä siitä että pakottaisin tytön syömään isompaa annosta kuin hän pystyisikään. Lautasella kökötti vaivaiset kaksi pientä haarukallista pitkää spagettia ja ehkä puoli desiä kastiketta. Tytöllä itsellään on hirvittävä nälkä, mutta kun pää ei anna lupaa syödä niin sitten hän ei syö. Ei edes sitä kahta haarukallista spagettia.

Vain hetki sitten tyttö oli kyyhöttänyt keittiön nurkassa ulisemassa ja huitomassa käsillään "peikkoja" pois edestään.Tyttö itsekään ei ymmärrä omaa käytöstään, sitä miksi hän ei suostu syömään vaikka mahassa murisisi kuinka paljon. Itse olin polvillani tytön vieressä, yritin pysyä rauhallisena ja palauttaa hänen mieleensä mielikuvaharjoittelua mitä olimme vain muutama ilta sitten tehneet. Miten teemme vain sitä mitä tyttö osaa tehdä, lähtien siitä että ensin kävelemme pöydän ääreen. Sen tyttö ihan varmasti osaa tehdä. Ja miten autan häntä siitä eteenpäin, miten tehdään yhdessä kaikki loppuun saakka. Askel kerrallaan. Ensin kävellään pöydän ääreen, sitten istutaan alas, minä otan haarukkaan ruokaa, tyttö avaa suunsa ja minä laitan sinne pienen haarukallisen kerrallaan. Miten sitten tyttö puree ja nielee ruuan alas, ei sylje sitä lautaselle vaikka kuinka pää niin sanoisi ja sitten toistetaan alusta kunnes on tarpeeksi syöty. Eikä haittaa mitään vaikka muutamaan kertaan tätä jouduttaisi tekemäänkin yhden ruuan aikana tytön ajettua itsensä jälleen hysteeriseen tilaan.

"Anna ylävitonen", pyydän tytöltä. Se on siinä, tämä taistelu on voitettu yhdessä. Tyttö halaa minua tiukasti ennen kuin nousee pöydästä ja lähtee viemään lautasta ja maitolasia astianpesukoneeseen. . Seuraava taistelu on sitten iltaruualla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti