keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

syyllisyyden tuntoa ja halittelua

lopettakaa, Lopettakaa, LOPETTAKAA! Kuinka mones kerta tämä on tämän päivän aikana kun huudan tätä samaa sanaa  lapsilleni? Jostain se aina alkaa, jostain ihan pienestä. Toinen katsoi muka pahasti, toinen vei muka oman sohvapaikan, toinen vain sattui olemaan väärässä paikassa väärään aikaan. Muutama sana, muutama tönäisy, huitaisu tai potkaisu, sen jälkeen täysi sota päällä. Kumpikaan riitapukareista ei suostu kuuntelemaan mitä sanon, äänet vain kohoavat kovemmiksi ja kovemmiksi. Ja minä muiden mukana.

Pysy rauhallisena, hoen itselleni. Älä hermostu. Kuka ihme lapsipsykologi on joskus noinkin käskenyt tehdä riitatilanteessa? Sopii tulla tänne meille katsomaan miten käytännössä opit toimivat, jos toimivat. Väännän lapsia irti toisistaan, vedän kädestä, jalasta, siitä mistä nyt kiinni satun saamaan. Lopulta olemme siinä pisteessä että minulta palaa käämit ja melkein heitän kaikki omiin huoneisiinsa. Huoneissa huuto jatkuu, toinen potkii ovea ja toinen heittelee tavaroita. Kuuntelen meteliä huoneissa ja yritän vetää henkeä seinän toisella puolella. Silmissä kirvelee kyyneleet.

Miksi minun lapseni käyttäytyvät noin? Mitä olen tehnyt väärin? Enkö ole tarpeeksi opettanut toisen kunnioittamista ja sitä ettei toista saa satuttaa? Noinko huono äiti olen? Miksi en pystynyt taaskaan pysymään rauhallisena? Miksi minun jälleen piti huutaa ja rähjätä lapsille? Rintaa puristaa ja sydämeen sattuu.

Kohta oven takaa kuuluu pieni ja hento ääni. Äiti, saisinko jo tulla pois? Vuorotellen pienet kasvot kurkistavat oven raosta ja silmät katsovat kysyvinä minuun. Ei mitään hätää, kaikki on ihan hyvin. Anteeksi että äiti huusi. Mutta miksi te sillä tavalla taas aloitte tappelemaan? Eikö siitä ole monta kertaa puhuttu että toista ei saa satuttaa ja jos toinen tekee jotain niin mitä sitten tehdään? Haetaan aikuinen, niin äiti, tiedetään. Anteeksi äiti. Kädet puristuvat ympärille ja halaavat kovaa. Vedän molemmat riitapukarit mukanani sohvalle, ehkä nyt on aika halitella vähän aikaa. Nauttia vain siitä että ollaan lähekkäin. Silitellä ja suukotella. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti