tiistai 13. maaliskuuta 2012

Carmina Burana

Äiti, äiti, tyttö ryntää työhuoneeseen tullessaan koulusta. Kato, kato äiti mitä mä toin sulle. Pieni käsi kaivaa reppua yrittäen löytää sieltä jotain.  Huokaisen tuskaisesti, näytä myöhemmin, et sä näe että mulla on tässä hommat kesken ja jatkan samalla koneella jotain muka tärkeän työjutun naputtelua. Mut äiti, mä toin sulle rentoutusmusiikkia, tyttö sanoo ja työntää syliini kaksi cd-levyä. Mä katon näitä myöhemmin, mee nyt, totean tytölle joka poistuu hiljaa selkäni takaa.

Jatkan hetken töitäni, yritän saada jotain aikaiseksikin ja kuuntelen toisella korvalla lasten ääniä etteivät vain olisi tekemässä taas jotain mitä ei saisi tehdä. Katseeni osuu pöydällä lojuviin kahteen levyyn. Rypistän hieman kulmiani, mitäs levyjä nämä nyt ovat? Tartun levyihin ja pyörittelen niitä kädessäni. Tyttö on käynyt koulun kanssa näköjään kirjastoautolla ja tuonut sieltä kaksi nuhjaantuneen näköistä cd-levyä. Otan toisen levyistä kotelosta ja työnnän koneeseen. Hetken päästä musiikki hyökyy aaltona päälleni. Keskeytän työni, suljen silmäni ja vain nautin musiikista. "O Fortuna, velut Luna, statu variabilis..." "Oi kohtalo, kuten kuu, olet häilyvä..." Orffin Carmina Burana soljuu kaiuttimista.

Tunnen jälleen piston sydämessäni. Tyttö oli niin paljon ajatellut minua koulussa että oli halunnut lainata minulle levyn jotta voisin rentoutua. Ja minä en käyttänyt kahta minuuttia jotta olisin voinut kiittää tyttöä siitä. Käytin mieluummin aikani kylmän koneen ääressä työasioihin kuin osoitin huomiota tyttärelleni kun hän sitä haki minulta. Huudan tytön huoneeseen ja pyydän istumaan syliini. Kiitos että toit minulle rentoutusmusiikkia, kiitos että ajattelit minua kirjastoautossa. Kuuntelehan tätä musiikkia mitä toit minulle, kehoitan. Tyttö painaa päänsä olkapäätäni vasten ja yhdessä jäämme kuuntelemme musiikkia. "Omnia sol temperat, purus et subtilis, novo mundo reserat..." "Aurinko lämmittää kaiken, puhtaasti ja hellästi, jälleen kerran paljastaa maailmalle..."


Lainauksien tekstit ovat Orff:n Carmina Buranasta, ensimmäinen lainaus kappaleesta O Fortuna, toinen kappaleesta Omnia Sol temperat. Suomennokset ovat omiani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti