"Sinä olet minun siskoni, en tahdo että kilpailumme jatkuu, sydämeni murtuu... " tyttö laulaa vieressäni ja katsoo puhelimen youtubesta videota samalla. Itse ajan autoa ja yritän pysytellä omalla kaistalla kun silmät ovat täynnä kyyneleitä. Olen jo pitkään yrittänyt saada tytöt kuuntelemaan tuota kappaletta. Ymmärtämään musiikin voimalla sen mihin sanoilla ei pysty. Ymmärtämään että sisko on jotain paljon tärkeämpää kuin muut ympärillä olevat kaverit.
Miksi pitää aina tapella joka asiasta, miksi pitää tuntea että toinen saa aina jotain parempaa kuin itse ja miksi pitää aina tuntea että toinen on parempi. Miksi pieni pää ymmärtää että jos toinen on hyvä, toisen on pakko olla silloin paha. Millä selittää toiselle että vaikka siskoa kehutaan niin se ei tarkoita sitä ettemme rakasta häntä ihan samalla tavalla kuin siskoakin. Ja miten sanoittaa pieneen päähän se että vaikka äiti ja isä välillä ovatkin vihaisia se ei tarkoita sitä ettemme rakastaisi häntä ihan yhtälailla. Että vaikka päivät ovat täynnä niitä negatiivisia asioita ja kiukkua ja huutoa, tyttö on hyvä ihan sellaisenaan. Että me hyväksymme ja rakastamme häntä sellaisena kuin hän on. Mikä tekee sen että aina kaikessa on oltava paras? Jos ei ole paras niin ei ole mitään?
Paljon kysymyksiä ja ei yhtään vastausta mietin. Tuskin monessakaan perheessä sanotaan lapselle niin usein että häntä rakastetaan. Kehutaan kaikesta pienestäkin onnistumisesta, siitä että on saanut laitettua vaatteet naulakkoon tai vedettyä vessan siellä käytyään. Kerrotaan kuinka ylpeitä olemme ja pidetään palkintotaulukkoa hyvin menneistä asioista ja lyödään yläviitosta. Ja silti, mistä tulee se tunne ettei kelpaa? Ettei äiti ja isä rakasta. Että on pakko kilpailla oman siskonsa kanssa kaikesta.
Tyttö laulaa viimeisiä aa-atteluja vieressä ja kappale hiljenee. "Haluatko kuulla sen uudelleen?", kysyn. "En mä", tyttö vastaa ja siirtyy pelaamaan mahjongia. No, ehkä huomenna. Huomenna on jälleen uusi päivä.
Alun sanat ovat Laura Närhen kappaleesta Siskoni feat. Erin.